Tips

Help, mijn huid wordt ouder, dunner en verandert! Wat nu?

Door Saskia - Prijs-update: 18 juni 2019 -

Als je 25 bent realiseer je je nog niet dat vanaf dat levensjaar je huid al tekenen van veroudering begint te vertonen, die in de loop van de jaren steeds meer toenemen. Huidveroudering komt door het verlies aan elasticiteit van de huidweefsels (de huid keert na de oprekking niet meer terug in dezelfde staat) en een verandering in de structuur en textuur van de huid (verdikking of verdunning). Hierdoor treden er zichtbare afwijkingen aan het huidoppervlak op zoals rimpels, kleine adertjes, ouderdomswratten, pigmentvlekken enzovoort.

Vormen van huidveroudering: intrinsieke en extrinsieke huidveroudering

Intrinsieke huidveroudering

Intrinsieke (chronologische) huidveroudering is de huidveroudering die het gevolg is van het natuurlijke verouderingsproces van het lichaam, en alle organen in het lichaam treft, dus ook de huid. Factoren die verantwoordelijk zijn voor intrinsieke huidveroudering zijn de genetische opbouw, leeftijdsgerelateerde veranderingen in de hormoonhuishouding (een lagere oestrogeenproductie) en een trager verlopend metabolisme (stofwisseling), waardoor het vermogen om nieuwe (huid)cellen aan te maken, vermindert.

In de lederhuid treedt een vermindering op het aantal bloedvaten, collageenvezels, elastinevezels, bindweefsel en (actieve) zweet- en talgklieren, met als gevolg dat de huid haar elasticiteit verliest en droger wordt. De opperhuid wordt steeds dunner, waardoor de huid kwetsbaarder wordt en minder melanine aanmaakt, waardoor de huid bleker wordt. Een intrinsiek verouderde huid is dun, kwetsbaar, slap en droog. Dat klinkt niet zo gezellig en aan intrinsieke huidveroudering en de genetische opbouw kun je niet zoveel doen. 

Extrinsieke huidveroudering
Extrinsieke (vroegtijdige) huidveroudering betreft een versnelde huidveroudering veroorzaakt door overmatige blootstelling aan externe huidverouderende factoren. Extrinsieke huidveroudering wordt met name veroorzaakt door UV-straling, roken, alcohol, stress, ongunstige slaappositie en een ongezond voedingspatroon*. Bijna allemaal factoren die tevens een risico vormen voor de ontwikkeling van huidkanker! Net als bij de intrinsieke huidveroudering heeft de genetische opbouw, dat onder andere bepalend is voor het huidtype ook invloed op de mate waarin een persoon gevoelig is voor extrinsieke huidveroudering.

Een extrinsiek verouderde huid wordt gekenmerkt
door rimpels en pigmentvlekken

De preventie en behandeling van huidveroudering
Hoewel intrinsieke veroudering een natuurlijk en onomkeerbaar proces is, wordt de mate extrinsieke huidveroudering met name bepaald door de leefstijlkeuzes die wij maken. Extrinsieke huidveroudering kan dus grotendeels voorkomen worden!

Onderhuidse veroudering
Tenslotte dient te worden opgemerkt dat het niet per se veroudering van de huid is dat maakt dat wij er ouder gaan uitzien. De grootste verandering vindt namelijk plaats onder de huid. Bij het ouder worden krimpt onze botmassa en ook die van het gezicht. Het krimpen van jukbeenderen leidt tot ingevallen wangen, het verminderen van kaakbot verslapt de kaaklijn enzovoorts. Het hele gezicht valt een beetje in. Tegelijkertijd met het krimpen van de botmassa, verliest het gezicht onderhuids vet en spiermassa. Hierdoor ontstaat ruimte, waardoor de huid niet meer strak om het gezicht spant. Vermindering van bot-, vet- en spiermassa leidt tot meer ingevallen en afgezakte gezichtscontouren die het gezicht ouder maken.


Hoe kunnen we het vertragen en (als je er op tijd bij bent) voorkomen, zonder te kiezen voor een ingreep en al te veel geld kwijt te zijn?

  1. De exentrieke huidveroudering kun je beperken door het gebruik van huidverzorgingsproducten met retinol (voor het tegengaan van rimpels en pigmentvlekken) of huidpeelings.
  2. Douche niet met heet water. Heet water verwijdert te veel van de natuurlijke huidvetten in jouw gezicht, waardoor je gezicht droger wordt.
  3. Zie af van zeep, badschuim en andere zeepachtige producten die je huid uitdrogen. De snelle facewash inruilen voor een make-over remover gebaseerd op olie, is voor het uitdrogen van je huid erg belangrijk.
  4. Gebruik vochtinbrengende crèmes, ’s nachts en overdag én breng de dagcrème nog eens opnieuw aan als nodig is. Een tasflacon in de nabije omgeving is boven de 40 jaar geen overbodige luxe. Vooral als je veel binnen werkt, op kantoor, en je huid snel uitdroogt.
  5. Olie (b.v. kokosolie of amandelolie) helpt om te voorkomen dat het vocht uit je huid verdampt en droog wordt. Naarmate je ouder wordt is het een must om te smeren na iedere douche- of badbeurt.
  6. Gebruik vitamine D, maar wees voorzichtig met zonlicht. Bescherm je gezicht altijd goed tegen de zon, met een hoge factor.
  7. Of je 15 of 65 bent, een gezonde huid valt of staat met het consequent schoonmaken van de huid. Maak een gastendoekje nat, warm het op in de magnetron en reinig het gezicht. Al na een paar dagen merk je dat je huid er frisser uitziet."

De goedkoopste facelift is een glimlach

Voeding
Suiker oftewel koolhydraten, maken je niet alleen dik, maar vooral oud. Een overdaad aan suikers zorgt namelijk voor een versnelde veroudering. In wetenschappelijke termen wordt dit ‘versuikeringsproces’ glycatie genoemd. Versuikering van het lichaam ontstaat doordat de suikermoleculen die via de darmen zijn opgenomen in ons bloed zich hechten aan de proteïnen in ons lichaam, waardoor deze aan elkaar gaan plakken en versuikerde proteïnen oftewel Advanced Glycation Endproducts (AGE’s) vormen. Het resultaat hiervan is het verharden, vervormen, verkleuren en beschadigen van deze proteïnen (Cerami et al., 1987; Paul & Bailey, 1996).

REVIEW: L'Oréal Paris Detox Pure Clay

icon: L'Oréal Paris Detox Pure Clay Masker - te koop vanaf:  6,49

L'Oréal Paris Detox Pure Clay Masker

Meerdere verkopers

€ 6,49

Gezichtsgymnastiek

Last van hangende mondhoeken, wallen of minder strakke huid? Gezichtsgymnastiek is de laatste fitness trend om ook dit sportief aan te pakken? Een paar minuten per dag extra fronsen, aanspannen en mondje tuitje voor een beter resultaat. Bekijk de video:Tip een ander en deel eenvoudig dit artikel!

Shops in the Spotlight

Voordelig geprijsd

Meer voordeel

In the spotlight: Wehkamp

Populaire Wehkamp acties

NEW Parfum
en meer Beauty

Wij laten je zien waar je het voordeligst uit kunt zijn!

Bekijk prijzen